Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

CHP Milletvekili Havutça: Katliamlar, AKP iktidarda oldukça son olmayacaktır”

CHP Milletvekili Havutça:  Katliamlar, AKP iktidarda oldukça son olmayacaktır”

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça Manyas Gölü'nde, tarım alanlarının sulanmasında kullanılan su tahliye kanallarında balık ölümlerini TBMM gündemine taşıdı.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça Manyas Gölü’nde, tarım alanlarının sulanmasında kullanılan su tahliye kanallarında balık ölümlerini TBMM gündemine taşıdı.
Orman Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e Manyas Kuş Gölü’nde yaşanan balık ölümlerinin nedenlerini soran Havutça, “Balık, kuş, sulak alanlarda yaşayan her tür canlının toplu halde ölümü ilk değil. Bu katliamdır. AKP iktidarda oldukça da bu katliamlar son olmayacak” dedi.
Havutça, milletvekili görevine geldiğinden bu yana Balıkesir’de yaşanan su kirliliği ile ilgili Meclis’te ilgili bakanları sürekli uyardığını anımsattı. Gönen Çayı, Manyas Kuş Gölü, Erdek ve Bandırma körfezlerinin her geçen gün daha çok kirlendiğine AKP hükümetinin bu kirlilik ile başa çıkacak önlemleri alamadığına dikkat çekti.
Havutça, şunları söyledi: “Geçen yıl aynı aylarda Yeni Ziraatli’deki balık ölümleri haberinin hemen arkasından Hamamlı Köyü’ndeki balık yavrularının ölümleri ortaya çıkmıştı. Onun ardından Musakça’da toplu balık ölümleri yaşandı. 2012 yılı 5 Haziran Dünya Çevre Gününde Manyas Kuş Gölünde bizzat toplu balık ölümlerine tanık oldum. Meclis’te Marmara Denizi’nin kirliliği ile ilgili araştırma komisyonu kurulması için verdiğimiz önergeler AKP’li milletvekillerinin oyları ile reddedildi. Gönen Çayı için verdiğimiz önergeler AKP’li milletvekillerinin oyları ile reddedildi. Güney Marmara’nın hızla suları kirleniyor, bu tespitler sadece bizim değil Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da tespitleri. Balıkesir’in çevre kirliliği açısından birinci sorunu su kirliliği. Halka değil ranta hizmet eden çevre düzeni planları ile Balıkesir’in su kaynaklarını, doğal zenginliklerini, kuşunu, balığını yok ediyorlar.”
Havutça, Bakanlara şu soruları yöneltti: “Manyas İlçesi Hamamlı Mahallesi’nde bulunan ve Manyas Gölü’ne dökülen su tahliye kanallarında neden toplu balık ölümleri yaşanmıştır? Su kirliliği hangi boyuttadır ki balık, kuş ve canlı ölümleri sık sık yaşanmaktadır? Yöre halkı ilk kez bu mevsimde Manyas Gölü’nden balıkların kaçarak su kanalına geldiklerini söylüyorlar. Kirlilik hangi boyuta ulaşmıştır ki, artık ilk olaylar yaşanacak duruma gelinmiştir? Balıkesir’in birinci derecedeki su kirliliği Bakanlığınız hangi önlemleri aldı? Alınan önlemler yeterli ise sulak alanlarda, göllerde, göletlerde, akarsu ve deniz kıyılarında toplu balık ölümleri, kuş ya da canlı türlerinin toplu olarak öldüğü ihbarları verilmektedir? Bu tür vakaların envanteri Bakanlığınızda bulunmakta mıdır?”



  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı